Hakukoneoptimointi on kotisivujen olennaisimpia toimenpiteitä mikäli haluaa kasvattaa kävijämääriä sivustollaan. Jos yritykseksi kotisivut ovat siinä kunnossa, että ne kaipaavat ulkoasun uudistamista, niin samassa yhteydessä on korkea aika miettiä hakukoneoptimoinnin tarpeellisuutta. Miksikö näin? Siksi, että ulkoasun uudistamisen yhteydessä menevät sivuston osoiterakenteet ja mahdollisesti koko sivustorakenne uusiksi joka tapauksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne menevät uusiksi myös hakukoneilla. Mikäpä olisi järkevämpi ajankohta hakukoneoptimoinnille kuin tämä, jolloin samassa uudistushässäkässä saataisiin lisää näkyvyyttä hakukoneilla.
Mitä hakukoneoptimointi on?
Hakukoneoptimointi saattaa olla monelle hämärä käsite, johon liittyy paljon kysymyksiä: Onko hakukoneoptimointi jotakin koodin optimointia, joka vaatii jonkun hyvin palkatun supernörtin käymään sivustosi koodia läpi yökaudet tukka pystyssä? Hakukoneoptimointi ei ole tätä, vaikka jotkut ehkä haluavatkin antaa sitä kuvaa, jotta pystyisivät veloittamaan ”mystisestä” työstään enemmän. Toki huonosti kirjoitettu, sivun latautumista hidastava koodi on epäedullinen hakukonesijoitusten kannalta, mutta yleensä julkaisujärjestelmä pitää nämä asiat hanskassa riittävällä tavalla. Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on sitä, että asiat esitetään mahdollisimman selkeästi, hakukoneen ymmärtämällä tavalla. Hakukoneoptimoinnissa muun muassa pyritään käyttämään sivuston sisällössä ja otsikoinneissa sanastoa, jota myös ihmiset oikeasti käyttävät hakiessaan jotain tiettyä palvelua tai tuotetta hakukoneelta. Näin tuotteesta tai palvelusta kiinnostuneet ihmiset löytävät sivustollesi.
Hakukoneoptimoinnissa eivät vanhat vippaskonstit auta
Hakukoneet ovat nykyään viisaampia kuin ennen, eikä muinaiset keinot, kuten avainsanojen tunkeminen sivun metatietoihin, metakuvauksiin tai title tagiin saa aikaan muuta kuin pahaa hakukoneoptimoinnin kannalta. Hyviä keinoja hakukoneoptimoinnissa on kirjoittaa selkeää, laadukasta tekstiä, joka on relevanttia sivun otsikointeihin nähden, jotka myös ovat tarkkaan harkittuja. Sisällön tulee olla uniikkia, ei mistään lainattua, ja sitä tulee olla tarpeeksi.
Hakusanatutkimus on tärkeä osa hakukoneoptimointia
Hakukoneoptimointiin kuuluu olennaisena osana hakusanatutkimus; selvitetään mitä hakuja tiettyyn palveluun tai tuotteeseen liittyen tehdään. Kun on kysymys sivuston uudistuksesta, on kannattavaa selvittää myös, millä tavalla sivuille on tultu ennestään. Tämä onnistuu tietenkin vain jos käytössä on ollut kävijäseuranta. Muussa tapauksessa on luotettava hakusanatutkimukseen ja maalaisjärkeen.
Kotisivut ilman hakukoneoptimointia ovat kesken
Hakukoneoptimoinnin tekemättä jättäminen kotisivuilleen on hiukan sama kuin jättäisi kotisivujen valmistumisen puolitiehen. Kotisivujen kannattavuus sijoituksena realisoituu vasta, kun siellä on kävijöitä. Yrityksen kotisivujen on tarkoitus tuottaa lisää asiakkaita ja lisää bisnestä, eikö niin?