WordPress

WordPress, julkaisujärjestelmä, mitä ne ovat, ja miksi niitä kannattaisi käyttää? Jos internetmaailma ei ole sinulle kovin tuttu, saatat olla ihmeissäsi siitä, että joka puolella www-sivujen tuotannosta puhuttaessa törmää sanaan julkaisujärjestelmä. Mistä oikein on kysymys, sinähän haluat vain kotisivut?

Julkaisujärjestelmä, sisällönhallintajärjestelmä, CMS

Kotisivujen luominen

Jos haluat tehdä www-sivut, sinulla on lähinnä kaksi erilaista lähestymistapaa niiden toteuttamiseksi:

  1. Voit luoda kotisivusi käyttäen html-kieltä, etkä tarvitse siihen välttämättä kuin tekstieditorin. Koodaustaidon tietysti myös tarvitset ja palvelimen sivuillesi. Jokin kehittynyt wysiwyg-editori helpottaa myös sivuston tekemistä huomattavasti, jolloin koodaustaitojakaan ei tarvitse läheskään samassa määrin.  Wysiwyg (What You See Is What You Get) -periaatteella toimivia editoireita saa netistä jopa freewarena, eli ilmaiseksi. Yksi suositumpia ilmaiseditoireita on Kompozer.
  2. Tai sinulla voi olla julkaisujärjestelmä, kuten helppokäyttöinen WordPress, joka toimii palvelimella, siellä missä sivusto fyysisestikin sijaitsee. Julkaisujärjestelmä on ohjelmisto, jonka hyödyntämisessä et tarvitse tietokoneellesi kuin nettiyhteyden. Kaikki sisällön lisääminen ja muokkaus tapahtuu netissä internetselainta käyttäen. Sisältöpäivitysten tekeminen onnistuu jopa älypuhelimella. Monet sisällönhallintaan tarkoitetut julkaisujärjestelmät, kuten WordPress, Joomla ja Drupal, ovat avointa lähdekoodia ja ohjelmistoina ilmaisia. Niissä ei ole minkäänlaisia lisenssimaksuja. Myös kaikki ns. kotisivukoneet, joista monet kuitenkin ovat maksullisia, voidaan lukea julkaisujärjestelmiksi. Julkaisujärjestelmistä käytetään myös termiä sisällönhallintajärjestelmä (engl. CMS, Content Management System).

Tavallinen html-sivusto voi myös olla vaihtoehto

Jos sivullasi on esimerkiksi lähinnä perustietoja yrityksestäsi, voi staattinen html-sivu olla sinulle yksinkertaisin, nopein ja kustannustehokkain vaihtoehto. Silloin kun haluat päivittää sivua, muokkaat sitä tietokoneellasi editoria käyttäen ja lataat sen jälkeen uuden version sivusta palvelimelle. Ei kovin kätevää, mutta siedettävää, jos päivityksiä on vain harvoin. Mutta jos sivuillesi tulee usein uutta sisältöä, kuten artikkeleita, uutisia tai uusia sivuja, on julkaisujärjestelmän käyttäminen tällöin paljon joustavampaa ja kätevämpää.

WordPress on yleinen ja helppo omaksua

WordPress julkaisujärjestelmä on avoimen lähdekoodin ohjelmistoista helpoimpia omaksua ja siksi se on ihanteellinen esimerkiksi pienyrityksen kotisivujen alustaksi. Silti se tarvittaessa mahdollistaa  tuhansine lisäosineen monipuolisten ja laajojen sivustojen hallinnan. WordPress on erittäin yleinen, sitä käytetään n. 15 %:ssa koko maailman aktiivisista sivustoista. USA:ssa luku on jo yli 20 %. Sen kehitys on turvattu lukuisten vapaaehtoisten voimin, mihin perustuu myös sen ilmaisuus.

Kun tilaat meiltä kotisivujesi suunnittelun, teemme sen WordPress julkaisujärjestelmälle.